logo
None
Bouwstenen voor de toekomst

Basislabs 2.0

Na het succes van Basislabs 1.0 introduceert Tetem een vernieuwd programma: Basislabs 2.0. Projectleider Wilja Jurg licht de ambities en aanpak toe.

Ontdek alles over Basislabs 2.0

Met Basislabs 1.0 is in elke Twentse gemeente een lab gerealiseerd. Met versie 2.0 richt het project zich op verdere verdieping en verbreding van de impact. “Ons doel is om met de lokale labs sterker bij te dragen aan technologische bewustwording en samenwerking tussen stakeholders, ondernemers en inwoners,” vertelt Wilja Jurg. “We willen techniek toegankelijk maken voor iedereen, van jong tot oud, en het een vanzelfsprekend onderdeel maken van het dagelijks leven.”

 

Breed bereik, concrete resultaten

De doelgroep van Basislabs 2.0 is divers. Naast kinderen en scholieren richt het project zich op wijkbewoners, ouderen en bedrijven. Door techniek buiten het traditionele onderwijssysteem te brengen, wordt een breder publiek bereikt. “In een Basislab leer je technologie begrijpen en gebruiken. Dit maakt het voor mensen gemakkelijker om mee te gaan in toekomstige technologische ontwikkelingen. Onze ambitie is dat iedereen in Twente weet waar ze naartoe kunnen om met techniek aan de slag te gaan,” aldus Jurg.

Dankzij een mobiele versie van het lab kan Basislabs 2.0 ook kleine kernen bedienen. Techniekcoaches, ondersteund door vrijwilligers in bibliotheken, bieden laagdrempelige begeleiding. Dit draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling en maakt technologie toegankelijk voor iedereen tussen de 6 en 88 jaar.

 

Samen sterker met de Twente Board

Basislabs 2.0 bouwt voort op de basis van de eerste versie, die heeft geleid tot opname van labs in het beleid van bibliotheken. De ondersteuning van de Twente Board maakt verdere groei en innovatie mogelijk. Door deze samenwerking kunnen alle veertien Twentse gemeenten worden bediend, wat bijdraagt aan het vergroten van de impact en inclusiviteit. “Onze doelen zijn helder: een betere voorbereiding op de technologische transitie en meer instroom van studenten in technologie.” zegt Jurg. “Door mensen de ruimte te geven om te oefenen en zichzelf te ontwikkelen, bieden we hen de tools om actief vorm te geven aan hun toekomst.”

 

Bijdrage aan Bruto Twents Geluk

Het project draagt bij aan meerdere dimensies van het Bruto Twents Geluk, waaronder persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en subjectief welzijn. “Met Basislabs 2.0 maken we technologie niet alleen toegankelijk, maar ook relevant voor iedereen in Twente. Zo versterken we onze regio en bereiden we ons voor op de toekomst,” concludeert Jurg.

Lees meer over de basislabs
None
None
None
None

Bruto Twents Geluk

Aan welke indicatoren draagt het project Basislabs 2.0 bij?

✓ Subjectief welzijn
✓ Persoonlijke ontwikkeling
✓ Sociale contacten
✓ Maatschappelijke betrokkenheid