logo
Investeren in de Toekomst van de bouwsector in Twente

Bouwtalent voor de toekomst behouden

Twents bedrijfsleven daagt afgestudeerde HBO’ers Bouwkunde uit om zich verder te ontwikkelen voor functies van nu en de toekomst.

De bouwsector kent de nodige uitdagingen. Er is de komende jaren grote behoefte aan instroom van nieuw personeel, niet alleen voor het vervangen van ouder personeel ook voor de nieuwe toekomstige opgaven. Afgestudeerde Hbo’ers in de bouwsector en het MKB-bedrijfsleven weten elkaar bovendien nog onvoldoende goed te vinden. Het Twents bedrijfsleven wil hoger opgeleide schoolverlaters aan de regionale arbeidsmarkt binden door ze een aantrekkelijk 2-jarig traject aan te bieden. In deze periode kunnen ze werkervaring opdoen bij 3 verschillende bedrijven. Naast vakinhoudelijke talentontwikkeling is er aandacht voor persoonlijke groei, intervisie en persoonlijk leiderschap.

Het doel is om talent voor de toekomst aan te trekken en te behouden, vertelt projectleider Gert Meijer: “We leiden studenten en afgestudeerden op voor de bouw” Er is nog teveel onbekendheid welke mogelijkheden er qua werk is in de bouw. Met dit traineetraject gaan we nieuwe instromers laten zien ervaren welke mogelijkheden er zijn. De bouw is breed en kent heel veel verschillende soorten bedrijven en beroepen, zoals ontwerpen, werkvoorbereiding, bouwmanagement, maar ook toeleveranciers van materialen en vergunningverlening bij gemeenten en provincies. Het daadwerkelijk ervaring opdoen bij 3 verschillende soorten bedrijven is onderdeel van het programma.  

Inhoudelijke ontwikkeling en persoonlijke groei
Het gaat niet alleen om kennismaken met het bedrijf en de bouwbranche. “De samenhang met maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie, energie, duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit krijgt een belangrijke plek in het traject”, vertelt Gert. “Het gaat dus ook over het gebouw in z’n omgeving, over leefbaarheid in de stad, kwaliteit van de werkomgeving en biodiversiteit in natuurlijke habitatten. Verschillende disciplines en specialismen komen bij elkaar. We hebben een integrale aanpak nodig”.

Naast de aandacht voor vakinhoudelijke groei, wordt er tijdens het traject ook tijd besteed aan persoonlijke groei. “Dan gaat het bijvoorbeeld om coaching, intervisie, omgaan met kritiek en waardering”, zegt Gert. “Er is ook veel afstemming tussen de trainees, zodat ze ook weer van elkaar kunnen leren”. 

Samenwerking
Dit project is een initiatief van Stichting Bouw Oost in samenwerking met MKB Twente. Bouw Oost werkt aan de aantrekkelijkheid van de bouw in Oost-Nederland door onderwijs met het werkveld te verbinden. Zo'n 250 werkgevers in Twente werken hierin samen. ROC van Twente, Saxion en een afvaardiging van regionale bedrijven zitten in het bestuur.

“Deze samenwerking tussen de verschillende bedrijven is echt waardevol”, vindt Gert. “We hebben een programma waardoor gediplomeerde HBO’ers zich goed voorbereiden op het werken in de bouw. Zij leren in het bedrijf en van elkaar. Modern werkgeverschap wordt gestimuleerd en vergroten samen de talentpool, in plaats van elkaar te beconcurreren op talent. Bedrijven gaan zichzelf een spiegel voorhouden: hoe zorgen zij dat ze aantrekkelijk zijn als werkgever. “Wat kunnen bedrijven doen om jongeren te binden en te boeien? Welke bijdrage kunnen jongeren leveren aan het werken in de bouwbranche”.