logo
None
talent benutten, samen bouwen aan Twente

Statushouders en Werk

Twente werkt aan brede welvaart. Daarin telt ieder talent. Met het project Statushouders en Werk krijgt ongekend talent van statushouders vroegtijdig een kans om actief onderdeel te worden van de Twentse arbeidsmarkt. Een initiatief ontstaan vanuit het bedrijfsleven, gedragen door Stichting Culture Kitchen en ondersteund door Twente Board. Een aanpak die werkt voor mens én economie.

Het project in het kort

Statushouders & Werk

In Twente telt elk talent. Ook (nog) ongekend talent.

Met het project Statushouders en Werk krijgen statushouders de kans om al vroeg in hun verblijf actief aan de slag te gaan in onze regio. Een kans voor mensen die actief willen meedoen op de arbeidsmarkt, en voor regionale bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Maar vooral intercultureel en inclusief samenwerken willen stimuleren binnen hun bedrijf.

Het project is afgelopen februari 2025 goedgekeurd door de Board en wordt mogelijk gemaakt vanuit de Regio Deal Twente. In de opstartfase ligt de focus op het bouwen van een stevig fundament: met een eigen programmateam, het opzetten van verschillende matchmaking routes naar werk en het verbinden van het bedrijfsleven.

Wat dit project bijzonder maakt:

  • Twee routes naar werk: directe plaatsing of via een leerwerkprogramma van negen maanden
  • Start in zes gemeenten, met uitbreiding naar alle veertien Twentse gemeenten
  • Impactonderzoek met Hogeschool Saxion om maatschappelijke waarde goed in beeld brengen
  • Doel: 122 statushouders begeleiden naar werk en 40 partnerbedrijven in 2029
Lees meer over dit project in onze voortgangsrapportage
None
None
None

Twee routes naar werk

“Door statushouders vroegtijdig te verbinden met het regionale bedrijfsleven en te begeleiden naar werk, boeken we snellere en duurzamere resultaten,” zegt het bestuur van Stichting Culture Kitchen. Het project kent twee routes: directe matchmaking met werkgevers en een route waar het leerwerkprogramma van negen maanden onderdeel van is. In dat programma maken statushouders kennis met de Nederlandse werkcultuur, volgens ze lesdagen en doen ze praktijkervaring op. In samenwerking met bedrijven, ROC van Twente en Saxion worden deelnemers voorbereid op duurzame deelname aan de arbeidsmarkt.

Gefaseerde uitrol, stevige ambitie
Het project start in zes gemeenten, met de ambitie om uit te breiden naar alle 14 Twentse gemeenten. “We bouwen stap voor stap. Dat maakt het mogelijk om te leren, bij te sturen en duurzame verbindingen te leggen,” aldus het bestuur. Deze aanpak sluit aan bij de bredere doelstellingen van Twente Board: een sterke regio waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen.

Samenwerking tussen de vijf O’s
Het project is een voorbeeld van hoe de vijf O’s – ondernemers, overheid, onderwijs, onderzoek en omgeving – samen maatschappelijke uitdagingen aanpakken. “Alleen door deze verbindingen te leggen, maken we het project succesvol,” zegt het bestuur. Het bedrijfsleven zet de deur open om met nieuw talent hun vacatures in te vullen, overheden bieden ondersteuning, onderwijsinstellingen verzorgen de inburgering, onderzoekers meten de impact, en de stichting biedt een instrument en zoekt de samenwerking met gemeenten op voor aansluiting op lokaal niveau.

Kansen voor bedrijven
Bedrijven in Twente krijgen via dit project toegang tot gemotiveerd talent. Ze worden ondersteund met trainingen, onboarding-programma’s en buddytrajecten. “Door bedrijven een actieve rol te geven, zorgen we ervoor dat we samen en van elkaar leren. Zo wordt het project toekomstbestendig,” aldus het bestuur van stichting Culture Kitchen. Zeven bedrijven zijn inmiddels aangesloten. Het doel: 40 partnerbedrijven in 2029.

Meetbare impact
Het project wil binnen vier jaar 122 statushouders begeleiden naar werk. De impact reikt verder dan cijfers. Denk aan sterkere sociale verbindingen, betere integratie en een inclusievere werkvloer. “De impact gaat verder dan succesvolle matches. We meten ook de kwalitatieve effecten – via interviews, impactmetingen en bedrijvenscans,” aldus het bestuur.
Twentse bedrijven, in de sectoren zorg en techniek, die willen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt zijn van harte welkom. “Samen bouwen we aan een Twente waar iedereen de kans krijgt om bij te dragen, te groeien en zich te ontwikkelen,” zegt het bestuur. 

Meer informatie over dit project kun je vinden op de website van Culture Kitchen: https://stichtingculturekitchen.nl/

None

Bruto Twents Geluk

Aan welke indicatoren draagt dit project bij?

✓ Inkomen
✓ Baanzekerheid
✓ Maatschappelijke betrokkenheid
✓ Persoonlijke ontwikkeling
✓ Sociale contacten