logo
Meer flexibiliteit en betere balans voor zorgverleners

Uitbreiding deeltijdcontracten in de zorg

In veel sectoren in Twente is een toenemend tekort aan personeel. Dit geldt zeker ook voor de zorg, terwijl de zorgvraag toeneemt. Een van de oplossingen om dit tekort op te vangen, is het uitbreiden van de deeltijdcontracten van het zorgpersoneel die dat wil. Daar wil het project ‘Uitbreiding deeltijdcontracten’ wat aan doen, door uitgebreid te onderzoeken wat nodig is om meer te gaan werken.

Uitbreiding deeltijdcontracten in de zorg
In 2030 is er, bij ongewijzigd beleid, een verwacht tekort van 5.400 medewerkers in de zorg. “In de zorgsector heeft bijna de helft van de 1,3 miljoen medewerkers een contract van 24 uur of minder.Door echt anders te kijken naar de inzet van personeel en het brede gesprek te voeren met medewerkers blijkt dat 40%, onder voorwaarden, open staat voor uitbreiding in uren”, vertelt programmamanager Liesbeth Laman Trip van WGV zorg en welzijn. “Er is dus werk aan de winkel én winst te behalen in de zorgsector. Daarom is het mooi dat we dankzij de subsidie van Twente Board met 19 organisaties een verkennend onderzoek in de gehele sector uitvoeren naar het potentieel, de kansen en de belemmeringen. Alle branches in de zorg zijn vertegenwoordigd, zoals huisartsen, jeugdzorg, GGZ, welzijn en ziekenhuizen”.

Methode
Binnen het project wordt uitgebreid onderzoek gedaan of de methode van ‘Het Potentieel Pakken’ werkt. “De methode houdt in dat we heel breed gaan kijken wat er nodig is voor mensen om meer te gaan werken”, vertelt Liesbeth. “We vragen niet: wil je meer werken? Maar: wat kunnen wij als werkgever voor jou doen zodat het voor jou aantrekkelijk wordt om meer uren te werken? Daar zit het verschil. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand wel meer wil werken, maar dan alleen in de avonduren, of juist alleen in de ochtenden. Hiermee hebben we al ervaring opgedaan bij verpleeghuizen. Maar het is uniek in Nederland dat we nu dit gesprek gaan voeren met alle branches”.

Bovendien wordt binnen het project ook gewerkt aan een lerend netwerk in de regio, waardoor organisaties van de verschillende branches kennis met elkaar gaan delen. “Iedereen is zoekende naar oplossingen en met dit onderzoek kan de hele sector leren om het anders te doen. Op die manier zorgen we ervoor dat de kennis die we met elkaar opdoen ook voor de toekomst blijft behouden voor de regio”, vertelt Liesbeth.

Stap voor stap
Het onderzoek gebeurt stap voor stap, vertelt Liesbeth: “De eerste stap is kennismaking met de bestuurder van de organisatie, een HR-medewerker en stichting Het Potentieel Pakken. Dan bespreken we wat de problemen zijn, welke kansen er liggen en wat de organisatie al doet om het aantal deeltijdcontracten uit te breiden. De tweede stap is een verdergaande verkenning op welke manier we kunnen aansluiten bij wat de organisatie al doet. Daarna volgt een enquête onder het personeel en bij de vierde stap kijken we naar hoe het lerend netwerk eruitziet. Organisaties gaan dan met elkaar in gesprek over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld het inroosteren van medewerkers”.

Bruto Twents Geluk
Met het project verwacht Liesbeth dus een goed inzicht te krijgen wat het effect kan  zijn voor de regio Twente als we deze aanpak volledig gaan uitrollen in de regio. En een lerend netwerk te hebben opgezet. “Al onze ervaringen willen we in samenwerking duurzaam verankeren en ik denk dat we juist daar in Twente zo goed in zijn. Deze uitrol hoort niet bij dit project, maar we weten na dit project precies hoe groot de impact is van een verdere uitrol op het oplossen van de tekorten aan zorgpersoneel. We willen de zorg goed, veilig, betaalbaar en toegankelijk houden voor de burgers. We streven dus naar Bruto Twents Geluk”, besluit Liesbeth.