logo
None
Stimuleren van technologisch talent in het voortgezet onderwijs

VO Talentontwikkeling

Twente staat voor een uitdaging én een kans: de vraag naar goed opgeleide technici groeit, terwijl het aantal jongeren afneemt en de huidige beroepsbevolking vergrijst. Jongeren kiezen bovendien nog te weinig voor technologie in hun schoolloopbaan, vaak door een gebrek aan kennis over wat een toekomst in techniek inhoudt. Met het project Voortgezet Onderwijs Talentontwikkeling investeert Twente Board in een toekomstbestendig Twente, door samen met scholen en bedrijven de keuze voor technologie aantrekkelijker en realistischer te maken voor jongeren.

Breedgedragen aanpak voor VO

Binnen dit project zetten scholen in het voortgezet onderwijs, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, ROC van Twente, TechYourFuture en bedrijven samen in op betere technologie-oriëntatie in het voortgezet onderwijs, met speciale aandacht voor vmbo-tl, havo en vwo. “Anders dan het primair onderwijs en praktijkgericht vmbo, waar al programma’s als Kids4Twente en Sterk Techniekonderwijs bestaan, ontbreekt het voor deze doelgroep nog aan een breed gedragen, programmatische aanpak”, vertellen Manon Ketz, bestuurder bij Het Stedelijk en Maria Hendriks, directeur van TechYourFuture. Technologie moet structureel en herkenbaar een plek krijgen in het onderwijsaanbod, op een manier die past bij de context van iedere school. Dat betekent werken aan inspirerende lesmaterialen, levensechte opdrachten en betekenisvolle contacten tussen leerlingen, docenten en bedrijven in de regio. “Door techniek te verweven met andere vakken bereiken we alle leerlingen in een school. Niet alleen de leerlingen die voor Techniek of Beta kiezen, maar bij voorkeur alle leerlingen in iedere school. Daardoor ontstaat een groter bereik en de kans op meer doorstroom naar Technologie en Wetenschap. Techniek zit niet alleen achter een machine, het zit ook in de zorg, in natuurbeheer, in bijna alles om ons heen. We willen leerlingen daar al vroeg in hun schooltijd bewust van maken”, legt Manon uit. “Leerlingen maken op deze manier ook écht kennis met het bedrijfsleven in Twente. Zo versterken we niet alleen hun beeld van techniek, maar ook hun binding met de regio”, vult Maria aan.

Het project zet nadrukkelijk in op de vakdocent en het onderwijsteam. Want goed onderwijs begint bij de leraar. Docentprofessionalisering, curriculumontwikkeling en betere loopbaanoriëntatie gaan hand in hand. Samen met partners uit het bedrijfsleven wordt gewerkt aan vakoverstijgende, technologiegerichte lesinhoud die leerlingen inspireert én vertrouwen geeft in hun eigen kunnen. Scholen worden ondersteund in het herontwerpen van hun onderwijsaanpak, met aandacht voor hun eigen tempo en behoeften. “Sommige scholen hebben al ervaring en bouwen verder, anderen gebruiken het project juist om een technologiestroom op te zetten. Cruciaal is dat het geen extra programma bovenop het bestaande onderwijs is, maar juist aansluit bij wat er al is”, zegt Manon.

In 2025 start een groep van vijf VO-scholen (verspreid over zeven locaties) als voorlopers. “Zij brengen hun netwerk van bedrijven mee. In een volgende fase kunnen meer VO-scholen/locaties en bedrijven in Twente aanhaken. Leren van elkaar en werken aan schaalbaarheid staat centraal”, aldus Manon en Maria. “Daarom gaan we met regelmaat events en bijeenkomsten organiseren voor alle scholen en bedrijven in Twente. Daar kunnen scholen hun ervaringen delen over wat werkt en wat docenten nodig hebben”. Met deze investering draagt Twente Board bij aan structurele onderwijsvernieuwing die het verschil maakt: meer jongeren die kiezen voor technologie, een betere aansluiting op vervolgonderwijs en arbeidsmarkt, én een sterkere binding van technisch talent aan de regio.

Meer informatie via Maria Hendrix m.a.hendriks@saxion.nl en Manon Ketz mketz@hetstedelijklyceum.nl

None
None
None