logo
None
Hulp voor Twentse bedrijven bij duurzaamheid en innovatie

CINERGIE

De wereld om ons heen verandert snel. Bedrijven krijgen steeds meer te maken met nieuwe ontwikkelingen rondom duurzaamheid en circulariteit, wat zowel nieuwe kansen biedt als verplichtingen met zich meebrengt. Om toekomstbestendig te blijven, is het voor Twentse ondernemers belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. Het project CINERGIE helpt hen daarbij.

CINERGIE ondersteunt bedrijven bij het bedenken, onderzoeken en ontwikkelen van circulaire en energietransitie oplossingen. “We zien dat ondernemers graag willen verduurzamen, maar tegen praktische vragen aanlopen”, vertellen Timber Haaker en Kees Schöller van Hogeschool Saxion. “Waar haal ik kennis en capaciteit voor innovatie vandaan? Hoe ontwikkel ik een nieuw businessmodel? En hoe speel ik in op veranderende klantbehoeften? Binnen het project CINERGIE pakken we deze vraagstukken aan, zodat bedrijven sneller kunnen innoveren en nieuwe kansen kunnen benutten.”

Het doel van CINERGIE is Twentse mkb-bedrijven te helpen bij de overstap naar een duurzamere manier van ondernemen. “Dit doen we door kennis en expertise beschikbaar te maken via professionele onderzoekers en business developers”, legt Timber uit. Hogeschool Saxion werkt hierin samen met onder andere Universiteit Twente, ROC van Twente, Novel-T, Oost NL en VNO-NCW.

“CINERGIE volgt een stapsgewijze aanpak van scouten, screenen, onderzoek en ontwikkeling”, vertelt Kees. “Novel-T is de start van de funnel en scout, zoekt business cases die ontwikkeld kunnen worden. Zij zitten aan tafel met ondernemers en professionals om de vraag achter de vraag in kaart te brengen. Hiervoor organiseren ze onder andere Pitstopsessies, waarin ondernemers hun uitdagingen en kansen in kaart brengen. Bedrijven die verder willen, kunnen bij CINERGIE terecht. Hier krijgen ze ondersteuning bij hun specifieke innovatievraag, bijvoorbeeld een varkenshouderij die soja uit Brazilië wil vervangen of een meubelbedrijf dat duurzamer wil produceren”.

CINERGIE kent een kort maar krachtige aanpak: “Onze belofte aan het mkb: vandaag gebeld, binnen 2 weken starten met een intake en na 6 maanden de eerste resultaten. Dat doen wij altijd in co-creatie met professionele onderzoekers van lectoraten, professionals uit het mkb en studentonderzoekers”, vertelt Timber. “De kern van CINERGIE wordt gevormd door de vragen van (maak)bedrijven in de regio te matchen met de expertise van onderzoeksgroepen en academies bij hogeschool Saxion. Vanuit deze match ontstaan R&D-projecten waarin de concrete uitdagingen van bedrijven worden aangepakt en innovatieve oplossingen worden bedacht”.

Daarnaast worden praktische tools ontwikkeld, bijvoorbeeld om businessmodellen te verduurzamen, nieuwe partners te vinden en medewerkers verder te professionaliseren. Deze zijn allemaal te vinden op https://businessmodellab.nl/ 

Meer weten? Neem dan contact op met:

Timber Haaker: t.i.haaker@saxion.nl

Kees Schöller: k.scholler@saxion.nl

None

Bruto Twents Geluk

Aan welke indicatoren draagt het project CINERGIE bij?

✓ Inkomen
✓ Baanzekerheid
✓ Maatschappelijke betrokkenheid
✓ Milieu