Werken bij Twente Board? Bekijk hier onze vacature. logo
None
Een stroming van innovatieve denkers die zich hard maakt voor de toekomst van het Twentse water

DE TWENTSE GOLF

Over water beschikken voelt als vanzelfsprekend. Het komt letterlijk uit de lucht vallen. Het stroomt door de Dinkel en het Twentekanaal. En uit de kraan bij ons allemaal. Maar wist je dat wij in Twente in totaal zo'n 112,5 miljoen kubieke meter per jaar aan water verbruiken? Dat is een hoop water voor onze zandgronden om vast te houden. En dat is nou net iets waar zandgronden niet goed in zijn. Dit samen met de snelle afvoer via beken en rivieren en de toenemende weersomstandigheden zorgen voor een collectieve uitdaging. Droogte is inmiddels een voelbaar en urgent probleem. Niet alleen voor de landbouw en natuur, maar ook voor bedrijven en mogelijk in de toekomst zelfs voor huishoudens. Daarom is De Twentse Golf geïntroduceerd. Een stroming van innovatieve denkers die zich hard maakt voor de toekomst van het Twentse water.  

“Wij vormen een unieke community waar we iedereen die zich beroeps- of bedrijfsmatig bezighoudt met water in Twente samenbrengen en de krachten bundelen", vertelt projectleider Stefan Nijwening van Waterschap Vechtstromen, naast Susan Ladrak van de Koninklijke Grolsch en Jan Gooijer van Vitens één van de initiatiefnemers. “Om elkaar te ondersteunen en te helpen bij innovaties en projecten omtrent water, vergroten we het waterbewustzijn. Door samen te investeren in nieuwe technieken, aanpakken en oplossingen".  

Concreet voorbeeld is BluElephant, een kleine, flexibel inzetbare afvalwaterzuiveringsinstallatie. Door de nauwe samenwerking tussen Jotem Water Solutions samen met Waterschap Vechtstromen, Hogeschool Saxion, de Koninklijke Landmacht en Wereld Waternet groeide het project van concept tot een eerste prototype. Inmiddels is het op de markt en pronkte deze olifant bij afgelopen zomer op het festivalterrein van de Zwarte Cross. 

De community bestaat momenteel uit meer dan 400 heel diverse leden, afkomstig uit 85 verschillende branches. Niet alleen de in het waterbeheer al bekende partijen, maar bijvoorbeeld ook data- en tech-bedrijven. Samen het watertekort in Twente oplossen, dat is de ambitie van de Twentse Golf. “Het afgelopen jaar hebben we vooral geïnvesteerd in het vertellen van ons verhaal, het delen van kennis en het bouwen van de community", aldus Stefan. “De komende twee jaar zetten we de schop in de grond. Dat doen we vooral met behulp werkplaatsen en proeftuinen waarin we nieuwe aanpakken en technieken ontwikkelen en uitproberen”.  

Inmiddels bestaan er drie werkplaatsen binnen de community: 

Werkplaats 1: Zicht op ons water 

“In deze werkplaats verbeteren we ons inzicht in de waterbeschikbaarheid in Twente”. Waar liggen er nog kansen om water beter te benutten? Hierbij gaat het om grond-, oppervlakte-, hemel-, riool,- en drinkwater. “Als we dit inzicht hebben, kunnen we vervolgens ook de impact van de genomen maatregelen op het watertekort bepalen”. 

Werkplaats 2: Water vasthouden en bergen 

In deze werkplaats worden innovatieve maatregelen en oplossingen verzameld, ontwikkeld en gerealiseerd om het beschikbare water in Twente beter vast te houden en te bergen. Hierbij kan je denken aan water vasthouden en bergen op bijvoorbeeld bedrijventerreinen. 

Werkplaats 3: Water besparen en hergebruiken 

In deze werkplaats worden maatregelen en oplossingen ontwikkeld en gerealiseerd om het beschikbare water in Twente efficiënter te gebruiken. “Hierin willen we bedrijven inspireren en oplossingen aanbieden voor het reduceren van hun watergebruik en daarnaast onderzoeken we mogelijkheden om water lokaal te hergebruiken”. 

“Deze werkplaatsen zijn eigenlijk drie belangrijke oplossingsrichtingen om het watertekort in Twente aan te pakken en op te lossen”, vertelt Stefan. “Maar het is niet in beton gegoten en bovendien hangen de verschillende doelen met elkaar samen, omdat er veel verschillende maatregelen nodig zijn om de waterschaarste op te lossen. En juist daarom komen we meerdere keren per jaar samen met de héle community. Om kennis en ervaringen te delen, elkaar te helpen en te inspireren en om te bespreken of we nog steeds de juiste dingen doen”, besluit Stefan. 

Maak de golf groter 

Heb jij frisse ideeën over hoe we de waterschaarste in Twente kunnen aanpakken? Wil je bijdragen aan het realiseren van onze ambities? Neem dan contact op met: 

Stefan Nijwening 

T: 06-39291883 

M: s.nijwening@vechtstromen.nl 

 

Lees meer over de Twentse Golf
None

Bruto Twents Geluk

Aan welke indicatoren draagt het project De Twentse Golf bij?

✓ Milieu
✓ Veiligheid
✓ Sociale contacten
✓ Maatschappelijke betrokkenheid
✓ Subjectief welzijn
✓ Gezondheid