logo
Data-gedreven inzichten voor een sterkere regio

Grensstatistiek

Om goed met elkaar te kunnen samenwerken is het belangrijk dat je elkaar kent en weet wat er speelt en leeft bij je samenwerkingspartners. Dat geldt zeker voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Oost Nederland en het Duitse Münsterland. Om in deze kennis te kunnen voorzien wordt er binnen het project gewerkt aan een website met de naam 'Grenslandmonitor 2.0'. De monitor vormt een objectieve basis voor een inhoudelijk gesprek over de uitdagingen van onze regio. 

De monitor vormt een objectieve basis voor een inhoudelijk gesprek over de uitdagingen van onze regio. Daarbij is het ook mogelijk om in de toekomst de grenslandmonitor zelf te verbreden naar meerdere thema’s uit het brede welvaartsperspectief dat in Twente wordt gebruikt als basis voor het vergroten van het Bruto Twents Geluk. Al tijdens de voorfase van dit project bleek dat het ontsluiten van gelijksoortige informatie aan weerszijde van de grens en het gebruik ervan de dialoog en het wederzijds begrip versterkt. Alleen al dat is een belangrijk resultaat van dit project.

Funding
Regio Deal

Meer weten?
Neem contact op met projectleider Edwin van de Wiel
T: +316 212 74 070
M: e.vandewiel@kennispunttwente.nl

 

Lees meer over Grensstatistiek in onze voortgangsrapportage
None
GRENSSTATISTIEK

Kansen voor regio door verzamelen en delen informatie met Duitsers

De ligging van Twente biedt kansen voor de regio voor samenwerking over de grens. Duitse bedrijven hebben nevenvestigingen hier, Nederlanders ondernemen over de grens, wonen in Duitsland of werken er en op scholen kiezen leerlingen het vak Duits en Duitsers gaan Nederlands studeren. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken en je ziet Duitsers af en aan rijden om te shoppen Twente en bij Duitse keukenwinkels hoor je bijna meer Nederlands dan Duits om je heen.

Kortom, de wisselwerking is er, maar om hierop beleid te ontwikkelen, te monitoren en te evalueren, is concrete informatie nodig. “Met het project Grensstatistiek, zorgen we ervoor dat gegevens verzameld worden en maken we de informatie inzichtelijk voor bestuurders”, vertelt René Bogaarts, projectleider en coördinator Duitsland van de gemeente Enschede. “In de eerste fase van het project hebben we bestaande gegevens over bijvoorbeeld de bevolking en de werkgelegenheid verzameld en in beeld gebracht in visualisaties, dan beginnen de cijfers te leven. Het is verbazingwekkend wat bijvoorbeeld een figuur met de ontwikkeling van de werkgelegenheid doet in een zaal met bi-nationale vertegenwoordigers. Er ontstaan spontaan gesprekken over de ontwikkeling en verschillen. In de tweede fase, die we nu ingaan, komen ook andere data aan bod.”

Tijdens een conferentie waaraan Nederland en Duitsland deelnamen, is vastgesteld aan welk soort gegevens de meeste behoefte bestaat. “Er werden wel 100 indicatoren naar voren gebracht. Die hebben we gerubriceerd en samengevoegd tot vier deelgebieden: economie, arbeid, onderwijs en mobiliteit/infrastructuur. We gaan bestaande gegevens in kaart brengen van verschillende bronnen in Duitsland en Nederland, zoals het CBS en het Planbureau Leefomgeving en de Duitse equivalenten daarvan, maar wellicht moeten er ook zelf data verzameld of aangekocht worden.”

Bestuurders kunnen met al deze data en visualisaties hun voordeel doen volgens Bogaarts. “Zijn er trends te ontdekken? Sluiten de gegevens aan bij het beleid dat we voeren? Als er in Nederland een tekort is aan vakmensen, kan het best zijn dat er in Duitsland net over de grens een overschot is. Mocht dat niet zo zijn, ligt er misschien een gezamenlijke taak voor het Nederlandse en Duitse onderwijs om het probleem aan te pakken. Misschien kunnen docenten worden uitgewisseld en kunnen (nog meer) grensoverschrijdenden samenwerkingen ontstaan met alle voordelen voor beide landen van dien zodat een sterke grensregio ontstaat.”

Bekijk hier de Grensland Monitor: www.grenslanders.nl

None

Bruto Twents Geluk

Aan welke indicatoren draagt het project Grensstatistiek bij?

✓ Inkomen
✓ Baanzekerheid
✓ Maatschappelijke betrokkenheid