Programma verduurzaming bedrijfslocaties
Een sterk Twents bedrijfsleven is de motor van de regionale economie. Bedrijven zijn de fundamenten van het huidige en toekomstig verdienvermogen van de regio en bieden inkomen en baanzekerheid voor inwoners. Het is cruciaal dat het bedrijfsleven in Twente zich blijft ontwikkelen. Binnen het programma verduurzaming bedrijfslocaties wordt gewerkt aan het verduurzamen van de energievoorziening op bedrijfslocaties. Dit is noodzakelijk, om de toenemende file op het elektriciteitsnet aan te pakken.
Het stroomnet is vol, de zogenaamde netcongestie. Dit raakt ons allemaal en ook de bedrijfslocaties hebben ermee te maken. Waar bedrijven tot een aantal jaar geleden hun productie ‘ongehinderd’ konden opschroeven, krijgen ze nu steeds vaker signalen van de netwerkbeheerder dat de energiecapaciteit wordt overschreden. “We zien dat bedrijven hierover met elkaar in gesprek zijn", legt Christian Lorist, manager projecten bij VNO-NCW Midden, uit. “Ze zoeken elkaar op om een plan te maken hoe ze energie kunnen delen en onderling kunnen verrekenen. En hoe ze de energie kunnen sturen met software, rekening houdend met het weer.”
Fysieke investeringen op bedrijfslocaties
Dit sluit aan bij de bestaande aanpak Smart Energy Hubs. Hierin zetten bedrijven zich gezamenlijk in om verduurzaming te versnellen door ervaringen te delen en energieverbruik en –opwek te balanceren. “Binnen het Programma verduurzaming en ontwikkeling van bedrijfslocaties gaan we bedrijfslocaties helpen met fysieke investeringen voor het verduurzamen van de energievoorziening", vertelt Max Cornelissen, beleidsadviseur Ruimtelijke Economie bij de gemeente Enschede. “We beginnen met 5 locaties: XL Businesspark in Almelo, Kennispark in Enschede, Twentekanaal Hengelo, De Elsmoat en De Vonder in Enter en Marssteden in Enschede. Elke bedrijfslocatie is anders en vraagt om andere maatregelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het plaatsen van een buurtbatterij of het realiseren van warmte- en koudenet. De middelen uit de Regio Deal Twente zorgen voor een enorme versnelling. “Bedrijven investeren zelf ook, maar deze oplossingen kosten veel geld en vaak is er sprake van een onrendabele top.”
Onderzoek
Naast de fysieke investeringen worden in deze fase binnen het programma 6 onderzoeken gedaan naar voorkeursoplossingen. “Groepen van bedrijven onderzoeken dan bijvoorbeeld of ze samen op 1 kabel kunnen. In plaats van individuele contracten, moeten dan groepscontracten worden gemaakt waarin afspraken worden vastgelegd. Dat is best ingewikkeld, omdat dan soms wel 11 contracten moeten worden aangepast”, zegt Christian.
Regionale structuur
Het opzetten van een regionale structuur voor ondersteuning van collectieven aan bedrijven die concreet aan de slag willen met verduurzamen van de energievoorziening, maakt ook onderdeel uit van het programma. Het programmateam vormt het hart van deze regionale structuur, met iemand namens de ondernemers, Menno ten Heggeler en iemand namens de gemeenten, Elize Radema. “Menno en Elize gaan binnen alle projecten ondernemers helpen met de struggles die ongetwijfeld voorbij gaan komen”, legt Christian uit. “Maar bedrijven leren ook van elkaar. Kennisuitwisseling is ook een doel van het programma. We willen een community bouwen, waarbij bedrijfslocaties andere locaties helpen. We willen een structuur neerzetten die ook na drie jaar blijft bestaan en die de energietransitie daadwerkelijk mogelijk maakt. Daarbij betrekken we ook het onderwijs, dat nieuwe kennis inbrengt bij onderzoeksvragen die zich voordoen.”
Nieuwe ronde
Het programmateam bereidt daarnaast de nieuwe ronde voor, waarbij opnieuw aanvragen kunnen worden ingediend. “Naast de investeringen op 5 locaties en 6 onderzoeken, willen we andere projecten verder brengen. Het zou mooi zijn als we ook de bedrijfslocaties in kleinere gemeenten kunnen helpen om te verduurzamen”, vertellen Menno en Elize. “Het moet dan wel gaan om meerdere eigenaren en een collectieve voorziening. Lokaal eigendom is van belang.”
Meer weten? Neem dan contact op met:
Menno ten Heggeler: menno@ondernemendtwente.nl
Elize Radema: elize@ondernemendtwente.nl
Bruto Twents Geluk
Aan welke indicatoren draagt het project verduurzaming bedrijfslocaties bij?
✓ Maatschappelijke betrokkenheid
✓ Milieu