logo
None

Prinsjesdag 2024: Ank Bijleveld, voorzitter Twente Board aanwezig in Den Haag

MedTech
ChipTech
Technologie
Onderwijs
talent
Twente Board
Prinsjesdag 2024: Ank Bijleveld, voorzitter Twente Board aanwezig in Den Haag

Datum van publicatie: 17 september 2024

Luister naar audio

Lees tijd +/- 3,9 minuten

“Kies niet te veel voor de korte termijn. Investeren in innovatie en onderwijs is cruciaal voor het verdienvermogen van Nederland.“ 

Onderzoek en innovatie cruciaal 

Het is positief dat het kabinet wil inzetten op het behoud van de goede concurrentiepositie van Nederland. De vraag is hoe het kabinet dit wil bereiken als ze substantieel minder geld stopt in onderzoek en innovatie. Wat ons betreft een gemiste kans. Het rapport van Draghi over de concurrentiepositie van Europa geeft het duidelijk aan. Als we willen concurreren met andere landen moeten we investeren in onderzoek en innovatie en ten minste 3% van ons nationaal inkomen hierin investeren (Lissabon akkoord). Publiek en privaat kapitaal voor onderzoek en innovatie moet samen komen. Dit is cruciaal, voor het oplossen van maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming van bedrijven en de energietransitie. Het is ook cruciaal voor het toekomstig verdienvermogen van Nederland én voor meer strategische autonomie van Nederland en Europa.   

Twente levert als sterke techniekregio een belangrijke bijdrage aan de innovatiekracht van Nederland. Onze regio is sterk in sleuteltechnologie zoals chiptechnologie. Daarom zijn we onderdeel van het nationale versterkingsplan voor de microchip sector, ook wel plan Beethoven. Dat plan is bedoeld om ASML te laten groeien in Nederland. Maar ASML kan alleen maar groeien, als toeleverende bedrijven in Twente meegroeien. Denk ook aan technologieën zoals MedTech, voor de toekomst van onze gezondheidszorg en de defensie-industrie waar nationaal en in Europa fors in wordt geïnvesteerd. Daar is innovatie voor nodig waarin kennisinstellingen en bedrijven in Twente een belangrijke rol spelen.   

Talent 

We blijven het benoemen: investeren in innovatie kan niet zonder talent. We moeten de keuze voor technische studies stimuleren en de groei daarvan financieren. De voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs zetten juist een rem op die groei. We roepen het kabinet op om:  

  • de technische opleidingen te ontzien bij de bezuinigingen en onderwijs en onderzoek op basis van capaciteitsbehoefte te gaan bekostigen. Start hiervoor een pilot in het techniekdomein; 

  • af te zien van de langstudeerboete; dit vormt een bedreiging op de instroom naar technische studies; 

  • tekortsectoren zoals de techniek te ontzien van de discussie rond internationaal talent. Zonder dat internationaal talent wordt Nederland namelijk minder aantrekkelijk voor techniekbedrijven om zich in Nederland te vestigen en hier te groeien.  

Om innovatie en talent een plek te geven is ruimte nodig. In Twente werken we gezamenlijk aan de ruimtelijke ontwikkelstrategie Twente waarin goed wonen, werken en leven samenkomen. We willen hierin blijven samenwerken met het Rijk. 

Elke Regio Telt 

We zijn blij dat het kabinet structureel wil samenwerken met de regio's. Het hoofdlijnenakkoord benoemt terecht het belang van het rapport Elke Regio Telt voor Nederland. Twente werkt momenteel samen met het Rijk om de aanbevelingen uit dit rapport uit te werken. Ons doel is een kansenagenda voor de toekomst van Twente te maken. Daarom moet het programma Elke Regio Telt niet alleen bij woorden blijven. Het vraagt anders kijken naar investeren in Nederland. Het vraagt bestaande budgetten voor onderwijs, cultuur, infrastructuur en leefbare wijken anders verdelen. Het vraagt actie om daadwerkelijk ongewenste regionale verschillen in brede welvaart tegen te gaan. 

Deel gerelateerde artikelen op:

Up to date blijven?

“Ik vind security, van een hoger niveau, interessant”

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy and Servicevoorwaarden apply.