logo
Innovatieve oplossingen voor de zorgsector

ZorgStart Twente

Door de krappe arbeidsmarkt wordt het binnen de zorg en welzijn steeds moeilijker om vacatures in te vullen. Daarom wordt deze sector gedwongen om versneld te zoeken naar alternatieven. In Twente werken partners uit onderwijs, werkgevers en overheid samen om op zoek te gaan naar oplossingen. Zij hebben gezamenlijk het Actieprogramma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Twente opgesteld. Een van de projecten richt zich op het bevorderen van meer zij-instroom, door aan de ene kant onbenut arbeidspotentieel te begeleiden naar werk én het voor werkgevers makkelijker te maken om nieuwe mensen aan te nemen. Vanaf 2 oktober 2023 is ZorgStart Twente als pilot van start gegaan. Na een succesvolle start krijgt dit project de komende 3 jaar een vervolg om het uiteindelijk duurzaam te verankeren.

ZorgStart Twente
ZorgStart Twente is een zijinstroom route voor mensen, zonder ervaring in de zorg, met een andere baan of uitkering die interesse hebben in een baan in de zorg en welzijn, maar niet precies weten of het echt wat voor ze is of welke sector dan het beste aansluit. Deze mensen kunnen zich melden bij ZorgStart Twente. “ZorgStart is een methode om door de bomen het bos te blijven zien”, legt Liesbeth Laman Trip uit: “Mensen lopen als het ware het pad door het bos en komen alles tegen wat ze nodig hebben om te kunnen beslissen of werken in de zorg iets voor hen is.

Route door het bos
“Nadat ze hun gegevens hebben achtergelaten krijgen ze meteen een filmpje te zien over de zorg in het algemeen”, vertelt Liesbeth. “Als mensen willen, kunnen ze daarna een gesprek met een coach aanvragen. Deze coach is van het Leerwerkloket Twente, van het werkgeversservicepuntTwente, de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. Op deze manier werken we samen met wat er al is”.

De coach kijkt samen met de kandidaten naar de mogelijkheden, wat ze nodig hebben en welke e-learning relevant is om te volgen. “Niet iedereen zonder ervaring in de zorg hoeft een volledige opleiding te volgen met generieke vakken zoals Engels en rekenen. Sommige kandidaten hebbenal een carrière achter de rug en de nodige levenservaring waardoor ze competenties hebben die goed passen bij het werken in de zorg. Binnen ZorgStart Twente wordt gekeken naar wat écht nodig is”.

Alles wordt op maat aan de kandidaten aangeboden. De kandidaat bepaalt zelf grotendeels het tempo. Als de kandidaat er klaar voor is, dan gaat de coach op zoek naar werk. De coach houdt contact met de aangesloten zorginstellingen om een zo goed mogelijke match te kunnen makentussen kandidaat en werkgever. Al werkende kunnen mensen dan naar een gewenst beroeptoegroeien.

Werk anders organiseren
De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Daarom is het ook belangrijk dat werkgevers en instellingen opnieuw kijken naar de organisatie van het werk. Liesbeth: “Organisaties denken vaak: ‘We hebben een verpleegkundige nodig’. Maar als deze niet te vinden is, dan kunnen ze ook kijken of sommige taken door iemand met een ander diploma gedaan kunnen worden. In elk beroep zitten wel van die taken, ook in de zorg en welzijn. Organisaties zetten daarom nu al nieuwe functies in, zoals ‘Helpende handen’ en ‘Medewerker mooie dag’. Deze medewerkers doen taken die bijdragen aan het welzijn van mensen en halen tegelijk de werkdruk weg bijandere collega’s”.

HR-netwerk
Binnen het bestuurlijk netwerk TAZ Twente is een HR-netwerk opgericht, waarin alle sectoren vertegenwoordigd zijn. Dit bloeiende netwerk speelt een belangrijke rol bij deze pilot ZorgStartTwente. Elke maand komen de HR-managers bij elkaar om nieuwe oplossingen te bespreken om de arbeidskrapte aan te pakken en om te voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden. “Er worden ervaringen gedeeld, onderlinge afspraken gemaakt en spijkers met koppen geslagen hoe we dit in de praktijk gaan doen”, vertelt Liesbeth.

Beroepsgroepketenoverleg
Naast het HR-netwerk bestaat er vanuit de overheid het beroepsgroepketenoverleg Zorg en Welzijn. Het UWV leidt dit overleg en hierin zitten vertegenwoordigers van het werkgeversservicepunt Twente, het regionaal mobiliteitsteam Twente, Leerwerkloket Twente en de Werkgeversvereniging zorg en welzijn. Net als het HR-netwerk is dit een praktisch overleg waarin wordt besproken hoe dingen beter kunnen. Liesbeth legt uit: “Onderwerp van gesprek is bijvoorbeeld het niveau dat nodig is voor bepaalde functies. Voor sommige banen in de sector Zorg en Welzijn moet je al een kwalificatie hebben, voor andere banen is dit niet nodig. Samen wordt dan gekeken naar instaptrajecten, waarbij mensen met behoud van uitkering een eerste stap kunnen maken naar een baan in de zorg en met een opleiding kunnen doorgroeien. Op deze manier ontlasten we de organisaties. Door goed voorbereidde kandidaten te leveren, kan er sneller tot een match gekomen worden binnen een werving- en selectieproces. Het is van groot belang dat organisaties investeren in zij-instroomtrajecten. Al vraagt dat vaak behoorlijk wat aanpassingen in hun interne organisatie”.

Zorgvuldig uitbreiden
“We zijn voorzichtig begonnen. Week per week lieten we mondjesmaat mensen toe om zo ervaring op te bouwen. Doelstelling voor de pilotperiode was om 100 kandidaten gebruik te laten maken van ZorgStart. Dit waren er in het eerste kwartaal van 2024 al 128, waarvan 75% van de deelnemers de volledige leerroute heeft gevolgd en 37% van de deelnemers is uitgestroomd naar werk. Daarom is het mooi dat we dit project de komende 3 jaar een vervolg kunnen geven. Uiteindelijk willen we naast online bijeenkomsten ook fysieke bijeenkomsten organiseren voor mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt”, besluit Liesbeth.

Meer weten?
Neem dan contact op met programmamanager Liesbeth Laman Trip.

Mail: l.lamantrip@wgvzorgenwelzijn.nl