logo
Via het MedTech Fund is het mogelijk om apparatuur te leasen in plaats van het te moeten aanschaffen

MedTech Fund

Het fonds richt zich op innovaties/bedrijven in het MedTech domein die de eerste vroege fase voorbij zijn. De doelstelling van het fonds en daarmee van het project, is bedrijven in staat te stellen om sneller te groeien. Meer specifiek: via het MedTech Fund is het mogelijk om apparatuur te leasen in plaats van het te moeten aanschaffen. 

Als Twentse startup kun je wel wat hulp gebruiken, want iets nieuws ontwikkelen kost tijd én geld. Vooral de aanschaf van (medische) apparatuur kan een grote kostenpost zijn. Het Medtech Fund helpt bedrijven door apparatuur beschikbaar te stellen zodat verder onderzoek kan worden gedaan. 

Eén van de bedrijven die een beroep heeft gedaan op het Medtech Fund is Solstice Pharmaceuticals uit Enschede. Oprichter Wim van Hoeve van het bedrijf vertelt dat hij blij is dat een dergelijk fonds bestaat. “Wij maken een contrastvloeistof voor echografie. We gebruiken daarvoor microbelletjes die wij als eerste bedrijf ter wereld identiek kunnen maken. Hierdoor kunnen artsen sneller en goedkoper (dan bijvoorbeeld door middel van een MRI-scan) diagnoses stellen. De organen kunnen door onze contrastvloeistof zeer duidelijk zichtbaar in beeld worden gebracht. Daarnaast zijn er ook interessante therapeutische toepassingen voor deze technologie.”

Voor de ontwikkeling van de innovatieve contrastvloeistof, heeft Solstice gebruik gemaakt van apparatuur van het Medtech Fund. “Het zelf aanschaffen van de apparatuur zou voor ons, hoewel we samenwerken met een aantal investeerders, een grote extra last zijn geweest. Mede omdat de apparatuur aan strenge medische eisen moet voldoen. Het is fijn dat dit soort voorzieningen ons kunnen helpen met de succesvolle ontwikkeling van het bedrijf.”

Van Hoeve stelt dat het Medtech Fund naast het leveren van appratuur, ook bijdraagt aan het behouden van bedrijven in de regio. “Net als bijvoorbeeld in Zwitserland en Amerika is er hier in Twente een ‘valley’ op het gebied van lab-on-a-chip technologie waarvan ook wij gebruik maken. Hierdoor kunnen we de productie van onze vinding in de regio behouden en zijn we niet afhankelijk van het buitenland.”

De vinding van Solstice Pharmaceuticals wordt nu pre-klinisch getest. De verwachting is dat volgend jaar studies op mensen volgen. “We willen over twee tot drie jaar de markt op”, vertelt Van Hoeve. “Het is mooi dat we dit vanuit Twente kunnen doen. De lab-on-a-chip technologie is hier sterk vertegenwoordigd. Het soort ‘streekproducten’ als die van ons, horen in Twente te blijven en het Medtech Fund helpt ons daarbij.”

 

 

Lees meer over MedTech Fund