logo
None
Pitstop helpt Twentse MKB’ers bij digitalisering en circulariteit met actiegerichte inzichten, netwerkverbindingen en concrete vervolgstappen

Pitstop

Een sterk Twents bedrijfsleven is de motor van de regionale economie. Bedrijven vormen de basis voor het (toekomstig) verdienvermogen van de regio en zorgen daarmee voor inkomen en baanzekerheid voor onze inwoners. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven in Twente zich blijft ontwikkelen om toekomstbestendig te blijven. Ondernemerschap verandert namelijk in hoog tempo, bijvoorbeeld op gebied van digitalisering en verduurzaming. Er is in Twente veel aanbod om bedrijven hierbij te helpen, maar ondernemers zien soms door de bomen het bos niet meer. Of het nu gaat om een vraag hoe AI toe te passen in de bedrijfsvoering of hoe te voldoen aan alle circulaire regelgeving: de precieze vraag waar en hoe je moet starten, weerhoudt bedrijven van het zetten van stappen. De Pitstopsessie, een nieuwe actiegerichte aanpak, gaat daarbij helpen.  

Ondernemers maken tijdens zo’n sessie letterlijk een pas op de plaats en kijken kritisch of alles nog naar behoren werkt voor de weg die voor hen ligt. Ze krijgen inzichten in trends en kansen, en ontvangen concrete vervolgstappen waarmee ze direct aan de slag kunnen. Het doel is om ondernemers inzicht te bieden in de kansen- en aandachtspunten op het gebied van digitalisering en circulariteit, waardoor ze meteen verder kunnen en/of doorverwezen kunnen worden naar het juiste initiatief die hen helpt bij de gevraagde acties. 

Vraag achter de vraag 

Projectleider Jeroen Wevers van Novel-T legt uit: “De Pitstop helpt bij het scherp formuleren van de vraag van de ondernemer en verbindt hen met de juiste netwerken, zodat ze beter in staat zijn om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan en hun bedrijf te vernieuwen. We gaan naast de ondernemer staan en halen de vraag achter de vraag op. De ondernemer weet niet altijd de vraag juist te duiden en heeft daarbij inzicht, kennis en een netwerk nodig om de vraag goed geformuleerd en geadresseerd te krijgen. Dit geldt zowel voor digitalisering als voor circulaire activiteiten. We zijn met een bedrijf wel eens begonnen over circulariteit, maar uiteindelijk was het een digitaliseringsvraag. Je kan als ondernemer niet zomaar wat aanschaffen. Vaak moet je ook je organisatie veranderen, anders blijft het product op de plank liggen”.  

Samenwerking 

Pitstop is er voor het brede MKB. “Het gros van de bedrijven die we helpen heeft minder dan 100 medewerkers, maar de sessies zijn zowel voor een metaalbedrijf als de bakker om de hoek”, vertelt Jeroen. “We werken samen met gemeenten, branche- en ondernemersverenigingen en Ondernemend Twente om bedrijven te wijzen op Pitstop. Soms kunnen we een ondernemer meteen doorverwijzen nadat hij zich bij ons gemeld heeft, bijvoorbeeld naar Saxion of een andere ondernemer. Anderen nodigen we uit voor een Pitstop. Deze sessies vinden plaats door heel Twente. Per sessie zijn zo’n 8 tot 10 bedrijven aanwezig, zodat ze ook van elkaar leren”.  

Duurzame verbindingen 

De looptijd van dit project is drie jaar. “Die tijd willen we gebruiken om de Pitstop goed in de markt te zetten met een hoge frequentie en te werken aan een zo groot mogelijke impact. Enerzijds vanuit de waarde die het heeft voor bedrijven en ondernemers. Anderzijds voor het mee helpen oplossen van de maatschappelijke uitdagingen met betrekking tot digitaliseren en verduurzamen. We verwachten een betere werkwijze te ontwikkelen om MKB bedrijven effectief te ondersteunen waarbij eveneens het ecosysteem en de bestaande initiatieven en marktpartijen beter met elkaar zijn verbonden”, besluit Jeroen. 

 

Meer informatie: 

Jeroen Wevers 

j.wevers@novelt.com 

 

Lees meer over Pitstop
None

Bruto Twents Geluk

Aan welke indicatoren draagt het project Pitstop bij?

✓ Inkomen
✓ Baanzekerheid
✓ Maatschappelijke betrokkenheid
✓ Milieu