Uitreiking eerste exemplaar Gouden Boekje Fieke fikst 't
Kinderen zijn de uitvinders van morgen en zullen de oplossingen bedenken voor de technologische uitdagingen van de toekomst. In Twente vinden we het daarom belangrijk om jonge kinderen op een leuke, passende en toegankelijke manier kennis te laten maken met technologie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen vóór hun achtste levensjaar in aanraking moeten komen met techniek om hier later bewust voor te kunnen kiezen. En in een technologische topregio als Twente hebben we alle talenten hard nodig! Om dit doel te ondersteunen, heeft Twente Board in samenwerking met uitgeverij Rubinstein een nieuw boekje ontwikkeld in de reeks Gouden Boekjes: Fieke fikst ’t. Op 19 november reikte Linda van Asselt, programmamanager Talent bij Twente Board, het eerste exemplaar uit op basisschool de Wooldermarke in Hengelo.
Datum van publicatie: 20 november 2024
Lees tijd +/- 6,5 minuten
In dit boekje maken kinderen kennis met Fieke, een meisje dat álles kan maken met techniek. Nou ja, alles? Kan ze ook het gebroken hart van de burgemeester fiksen? We lazen de kinderen voor uit Fieke fikst ’t en gingen met de kinderen in gesprek. We bespraken waar techniek allemaal te vinden is en wat je allemaal met techniek kan doen.
Schooldirecteur Sanne Pots: “Wij zijn als Wooldermarke al volop bezig met vernieuwing van het onderwijs, daar past de context van dit boekje goed bij. Je kon aan de betrokkenheid van de kinderen zien dat ze het ontzettend interessant vonden. ‘Blijf nieuwsgierig’ is ons motto en we zijn blij om te zien dat de kinderen dit motto goed uitdragen!”
“Met dit Gouden Boekje willen we kinderen enthousiasmeren en het gesprek op gang brengen over de aanpak in Twente om leerlingen vroegtijdig in aanraking te laten komen met techniek. Daarom verspreiden we dit boekje over alle basisscholen in Twente", vertelt Linda van Asselt. “Techniek wordt nog weleens gezien als moeilijk en vies, maar dat is allang achterhaald. Techniek is juist boeiend en leuk en ook heel hard nodig vóór alle kinderen”.
Programma Instroom Technologie
De vraag naar technisch geschoolde mensen, zowel praktisch- als theoretisch opgeleid, neemt de komende jaren steeds verder toe. Juist ook in Twente. Maar er is, nu al, een groot gebrek aan technici. Daarom wordt er in Twente samengewerkt om de instroom naar technische opleidingen op alle niveaus te vergroten, door scholieren op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met techniek en dit duurzaam in te bedden in het curriculum. Dat gebeurt binnen het programma Instroom Technologie. Bijvangst hierbij is dat jonge mensen die ook buiten de tech terecht komen wel een basiskennis hebben van tech en dit is uiteraard heel handig voor alle beroepen van de toekomst.
Twee voorbeelden
Kids4Twente maakt onderdeel uit van dit programma. Kids4Twente helpt alle basisscholen in Twente om de kinderen voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst. Dit doen ze door nieuwe onderwijsinhoud te integreren in het reguliere lesprogramma, waarbij de nadruk ligt op onderzoekend en ontwerpend leren. Samenwerking met bedrijven is hier onlosmakelijk mee verbonden, waardoor kinderen op jonge leeftijd de kans krijgen om te snuffelen aan wetenschappelijke en technologische uitdagingen.
Nog zo’n mooi voorbeeld zijn de Basislabs van Tetem, die afgelopen jaar samen met lokale organisaties zoals bibliotheken, bedrijven en culturele instellingen zijn opgezet. In de praktijk komt het erop neer dat kinderen vanuit eigen nieuwsgierigheid en interesse hun talenten steeds verder ontwikkelen, buiten schooltijd en gewoon in hun eigen woonplaats.
Meer instroom naar technische opleidingen is ook één van de opgaven in de Regio Deal Twente II, waarover Twente Board afspraken maakte met het Rijk.
Over het boekje
Fiets kapot? Tablet kaduuk? Behoefte aan een superdeluxe broodbakmachine? Geen probleem is te ingewikkeld, want Fieke kan álles fiksen. Ze boort en zaagt, schroeft en programmeert en iedereen vertrekt tevreden uit haar werkplaats. Maar dan staat de burgemeester bij haar op de stoep met een gebroken hart. Zo’n probleem heeft Fieke nog nooit gefikst! Kan ze toch een oplossing bedenken…?
Fieke fikst ’t maakt onderdeel uit van de serie prentenboeken met het beroemde gouden randje. De Gouden Boekjes komen oorspronkelijk uit Amerika en worden in Nederland sinds 2001 uitgegeven door Rubinstein. De serie staat bekend om zijn originele verhalen, prachtige illustraties en het gouden randje. De Gouden Boekjes kom je overal tegen: van boekhandel tot museum tot supermarkt.
Over de makers
RUBINSTEIN is opgericht in 1985 door Maurits Rubinstein als uitgeverij van luisterboeken. Al gauw kwamen daar boeken voor kinderen en volwassenen bij. Rubinstein vertelt verhalen die de geest prikkelen en de wereld een beetje mooier maken.
MARK HAAYEMA is schrijver, acteur en theatermaker. Mark Haayema vertelt het liefst verhalen die aanzetten tot verder-denken. Samen met Rutger van den Broek maakte hij meerdere kinderbakboeken. Zijn boekenserie Muk voor de allerkleinsten stond in de prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen. Mark schrijft ook liedteksten voor o.a. Kinderen voor Kinderen en Herman van Veen.
GEERT GRATAMA werkt als illustrator en grafisch ontwerper in Naarden voor uitgeverijen, theatergezelschappen, overheden, instellingen en bedrijven. Hij maakt deel uit van het collectief ‘Lange Halen’: tekenaars die op locatie werken en met snelle schetsen assisteren bij het ontwikkelen van ideeën.
Fieke fikst 't is vanaf nu verkrijgbaar, online en in de boekhandel (ISBN nummer 9789047634744 / NUR 272).
Deel gerelateerde artikelen op:
Up to date blijven?
“Ik vind security, van een hoger niveau, interessant”